ARP - Address Resolution Protocoll

Az ARP a TCP/IP protokoll alatt működik, ez a cím leképezö protokoll. Ha két gép "közvetlenül" kommunikál egymással, azaz egy szegmensen találhatóak a kommunikáció alapja a hardver cím (MAC address, hardware address).
(valójában ha két gép nem közvetlenül kommunikál egymással IP szintjén, akkor a köztük álló gépek között zajlik az ARP forgalom).

Az ARP segítségével tudja meg egyik gép a másik gép hardver címét. Amikor A gép kommunikálni szeretne B géppel IP-n keresztül ARP kérést küld, amelyben megadja melyik IP címhez tartozó hardver címre kíváncsi. Ezt a kérést az adott szegmensen minden számítógép veszi (broadcsat), és ha birtokában van az adott hardver cím - IP cím páros, a beállításaitól függően bármelyik válaszolhat is.( A klasszikus esetben persze az a gép válaszol amelyik az adott IP címmel is rendelkezik).
A válasz tartalmazza a kívánt hardver címet és a kommunikáció megindul.
Mivel az IP csomag fejléce tartalmazza a feladó hardver címét B gépnek nincs szüksége az ARP használatára.

A fokozott hatékonyság érdekében a gépek a hardver cím - IP cím párokat saját gyorsítótárukban is jegyzik, így nincs szükség minden egyes IP kommunikáció megkezdése előtt ARP kérésekre.
Megjegyzés: a túl nagy szegmenseken a gyorsítótár mérete illetve a cím párok megjegyzésének idö intervalluma kicsinek bizonyulhat, lerontva a hálózat hatékonyságát, növelve az ARP csomagok arányát.

Összetett IP kommunikáció esetén, mikor több gépen keresztül folyik a kommunikáció, a gép párok közt zajlanak az ARP müveletek.
A fenti esetben az 1.0.0.23 és a 4.0.0.17 IP címü gépek kommunikációjának kísérö ARP forgalmát látjuk (amennyiben a hardver cím - IP cím párosokat egy gép sem jegyezte meg).
A piros nyilak az ARP kérések, a sárga nyilak az ARP válaszok, a fekete vonal az IP kommunikáció útja.

A protokoll fordítottja a RARP ( Reverse Address Resolution Protocoll ) amely egy adott hardver címhez tartozó IP cím megállapítására szolgál.
Ezt a protokollt föleg merevlemez nélküli kliensek alkalmazzák, a DHCP-hez, illetve BOOTP-hez hasonlóan abból a célból hogy kapjanak egy IP címet. A RARP kérés után általában ezek az eszközök valamilyen további protokollt is alkalmaznak, hiszen így csak IP címhez jutnak, nem kapják meg az átjáró, DNS szerver, stb. információit.

Mi az a proxy-arp? FIXE!

Az arp ellenőrzése és kezelése linux alatt.

Linux alatt normál arp működés mellet az arp parancsot használjuk, egyes esetekben azonban szükség lehet a kernel arp támogatásának állítgatására is, ami a /proc könyvtáron keresztül törénik.

Az arp parancs fontosabb kapcsolói:
-n numerikus kimenet, azaz a rendszer nem próbálja feloldani az IP címeket gépnevekké.
-d, -i interface, -s hostname hw_Addr, -a hostname/all,-f fájlnév,